A Windows 10 Szerver 2019 bemutatása

Aki unta már a Win 8-as grafikai megjelenést, az most fellélegezhet. A Windows Szerver 2019-en már nem kell az egész képernyőt elfoglaló Start Menün idegeskednünk. Mondjuk, nem pont ugyan úgy néz ki minden, ahogy azt a Windows 10-ben megszokhattuk.

Viszont, ahogy ismerjük, a Beállításokat itt is kétféleképpen érhetjük el, a klasszikus módon és a beállítások menün keresztül, ami miatt pár alap feladat, mint pl. a szerver egy új domainnal való összekapcsolása kicsit több klikkbe fog telni, mint ezt eddig megszokhattuk, de talán kevésbé lesz idegesítő.

Egyébként a start Menüre való jobb egeres kattintással már nem jön elő a Vezérlőpult lehetősége. Ezen felül a helyi felhasználó hozzáadása további lehetőségeket hoz magával, például a Felhasználók és Csoportok lehetőségeket és több olyan funkció eltűnt vagy el fog tűnni, amely nem igazán releváns a szerverhasználathoz, mint amilyen az Android vagy iOS eszköz csatlakoztatása.

Kicsit jobban belemenve a Szerver 2019-be, nos, ez valóban egy olyan terméke a Microsoftnak, ami csak 2-3 évente jön ki és a ciklusban kikerülő frissítések és javítások e körül forognak. Szóval ez most egy nagy ugrás a Szerver 2016 óta. Ha pedig kétségei támadnának afelől, hogy tudni fogják-e a munkatársai kezelni az új szervert, vagy szeretné a költségeket optimalizálni, akár megkérheti valamelyik szolgáltatót, például a Doclernetet, hogy üzemeltesse a windows-os szerverét!

Jelentős újítás, hogy csökken a Szerver Mag virtuális kép mérete, továbbá, lehetőséget nyújt, hogy Win Szerver 2019-et telepítsünk Linux alá alrendszerként. Ez továbbá lehetővé teszi, hogy a Linux virtuális számítógépes feladatait és sokkal mélyebb hálózati, biztonsági és integrációs munkáknak ad táptalajt.

A vállalkozások számára ez nagy segítség lehet olyan mértékben, hogy amennyiben mindkét platformra szükség van, mostantól nem kell ezeket külön üzemeltetni, hanem meg lehet oldani Windows alapokon is a kettőt egyszerre.

Ez mindenképpen segíteni fog abban, hogy a cégek könnyebben integrálják majd az új környezetet a vállalkozásukba, hiszen nagyon megéri, de ugyanígy biztonsági szempontból is kapott fejlesztéseket.

Mostantól olyan beépített biztonsági funkció is van, amellyel meg lehet saccolni a lehetséges kibertámadásokat azok sikerességét tekintve a hálózaton. A Win Szerver 2019 képes felismerni azon szervereket és alkalmazásokat, amelyek veszélynek vannak kitéve. Mivel manapság az információ biztonság fontossága rohamléptékkel nő, ez nem elhanyagolható funkció!

Kapott ezen felül egy új alkalmazást, a Windows Defender Advanced Threat Protectiont, amely képes lesz a biztonsági gyengepontokat további kalkulációkkal is meghatározni.