Fix kamatozású hitel, mégis nő a törlesztő. Mi lehet a baj?

Általában amikor válaszút elé érkezünk és arról kell dönteni, hogy vegyünk-e fel hitelt, mert szükség van a plusz segítségre, hajlamosak vagyunk rosszul dönteni. Ez általában abban nyilvánul meg, hogy csak a megoldandó probléma lebeg a szemünk előtt, de a részletekre nem figyelünk kellően.

Mikor kerülhet sor a kamatnövekedésre?

Amikor hitel után folyamodunk sok kérdés merül fel, ami befolyásolja a döntést. Például személyi kölcsönnél nem mindegy, hogy mekkora összegre lesz szükségünk és ezt milyen feltételek mellett tudjuk vállalni. A legnagyobb húzóerő mégis az, hogy a lehető legkevesebbet kelljen visszafizetni a felvett hitel összege után.

Egy jó ajánlat láttán hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a többi tényezőt, tehát azt, hogy ez esetben a felvett hitel változó kamatozású. Később aztán meglepődve tapasztaljuk, hogy a kezdeni alacsony törlesztő, igen hamar magas összegekre rúghat.

Kamatperiódus– a hitel kulcsfontosságú szereplője.

Akár fix, akár változó kamatozású hitel után folyamodunk, mindkét esetben előfordulhat kamatváltozás. Vegyünk példaként egy lakáshitelt. Létezik egy úgynevezett minősített lakáshitel ami manapság a legnépszerűbb.

A lényege, hogy a futamidő vagy a kamatperiódus végéig kötött kamatozásúak, tehát ez idő alatt függetlenül a külső tényezőktől a kamat összege nem változik. Választhatunk 3,6 hónapos, de akár 1,3,5,10,20 éves periódust is.

A kamatperiódus azért lényeges, mert egy fix kamatozású hitel esetén is változtathat a bank. Ezt viszont csak abban az esetben tehetik meg, ha a meghatározott kamatperiódus lejárt és csak az MNB honlapján közzétett kamatváltoztatási mutató alkalmazásával számított mértékig.